sundayplate: pear galette

päärynägalette

Päärynä galette

3-4 keskikokoista kiinteää päärynää
1 dl sokeria
ripaus kardemummaa
sitruunaa

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl sokeria
100 gr voita
à 1/2 dl jääkylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja kaneli keskenään. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhojen kanssa tasaiseksi muruksi. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinan juuri ja juuri pyöräytettyä kasaan. Muotoile palloksi, peitä kelmulla ja annan tekeytyä jääkaapissa noin tunnin.

Poista päärynöistä kodat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi kulhoon.

Lämmitä uuni 200C asteeseen. Nappaa taikina jääkaapista ja kaulitse se jauhojen avulla suoraan leivinpaperille n. 1/2 cm paksuiseksi, pyöreähköksi levyksi. Sekoita päärynöiden sekaan kardemumma ja sokeri, pyöräytä kunnolla sekaisin. Lisää sitruunaa oman maun mukaan ja nosta päärynät kulhosta taikinalevyn keskelle. Jätä mahdollinen neste kulhoon, jotta se ei vetistä taikinaa. Levitä päärynälohkot siististi tai vähemmän siististi taikinalle, mutta jätä muutama sentti taikinaa reunoille, jotta saat paineltua ne omenoiden päälle.

Paista piirakkaa n. 30 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin ruskean pinnan ja omenat tuoksuvat.


Resepti täältä.

päärynägalette-003
päärynägalette-004
päärynägalette-002
päärynägalette-001

Lomaillessa kohtaa välillä kivoja ongelmia, kuten äidin liiallisia päärynävarastoja. 
Niinpä päätin tehdä niistä jotain hyvää.

Muistelin nähneeni netissä kivan reseptin ja pienen etsimisen jälkeen löysin sen. Resepti on yhdestä lempiblogistani, Suvi Kesäläisen kirjoittamasta Suvi sur le vif -blogista. Suosittelen tutustumaan, sieltä löytyy kaikkea kaunista.

Päärynäpiiras valmistuu nopeasti ja maistuu ihanan syksyiseltä. Pidin kovasti siitä, ettei piiras ollut liian makea vaan päärynöiden maku pääsee oikeuksiinsa. Koska minulta puuttui muskottipähkinä, korvasin sen kardemummalla, joka sopi piiraaseen erityisen hyvin ja sitruunan ystävänä oli pakko puristaa reilusti sitruunamehua tuomaan kirpeyttä. 

Ihanaa sunnuntaita !


// Made a pear galette, which was delicious ! Perfect for lazy autumn days.


xoxo Maria

Comments

Popular Posts