Monday, March 23, 2015

new traditions.


Honey Chipotle Chicken Bowls with Lime Quinoa.

Ingredients:

honey chipotle chicken
1 pound boneless, skinless chicken breasts
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper
1/4 cup olive oil
3 tablespoons adobo sauce, from a can of chipotles in adobo
2 tablespoons honey
1 tablespoon dijon mustard
1 tablespoon honey mustard
2 tablespoons chopped fresh cilantro
4 garlic cloves, minced

salad
6 cups spring greens
1/2 pint cherry tomatoes, halved
1/4 cup torn fresh cilantro
4 green onions, sliced
1 avocado, sliced
1 lime, juiced
1 tablespoon olive oil
1/2 tablespoon honey

lime quinoa
1/2 cup uncooked quinoa, rinsed
1 cup low-sodium chicken or vegetable stock, or even water
1 tablespoon coconut oil
1 lime, juiced and zest freshly grated
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper

directions:

Add the chicken breasts to a baking dish or ziplock bag and season with salt and pepper. In a bowl, whisk together the olive oil, adobo, honey, mustards, cilantro and garlic. Pour the marinade over the chicken, covering it evenly. Place it in the fridge and marinate for at least 2 hours, or even overnight.

When you're ready to make the meal, heat a large nonstick skillet over medium-high heat. Add a tiny bit of olive oil and add the chicken, then cover the skillet and cook until the chicken is deeply browned on both sides and cooked in the center, about 6 minutes per side.

To make the salads, add the greens in a large bowl and toss them with a sprinkle of salt and pepper. Add the chicken on top along with the quinoa, the tomatoes, cilantro, green onions and avocado. Drizzle the bowl with the lime juice, olive oil and honey. Serve!

lime quinoa
Add the quinoa and stock (or water) to a saucepan over high heat and bring it to a boil. Once boiling, reduce the heat to low and cover the pot. Cook for about 15 minutes, or until all the liquid is absorbed. Stir in the coconut oil (you can swap butter), lime juice, zest, salt and pepper.


Recipe from here.


Me and my friend have this habit, which is already becoming a tradition, of cooking something nice on a regular day. 
As it is way nicer to cook together something delicious and have a meal with someone rather than alone, I'm really happy about this new tradition. And you get to spend time with your friends while doing it.
So last week we decided to make this salad-chicken bowl which turned out yummy.
Yup. And the great thing is that the next day you get to eat leftovers (in the pictures).
I would say, this tradition is here to stay.

Minulla ja yhdellä ystävälläni on kiva tapa, josta on pikkuhiljaa muodostumassa traditio, kokata jotain erityisen hyvää keskellä viikkoa. 
Koska on paljon mukavampaa tehdä ruokaa ja syödä yhdessä, oon superiloinen tästä uudesta pikku traditiosta. 
Ja mikä parasta, saa viettää aikaa ystävien kanssa.
Viime viikolla päätettiin tehdä salaatti-kana kulho, josta tuli herkkua.
Ja lisäksi seuraavana päivänä saa syödä jämiä (näkyy kuvissa).
Väittäisin, että tämä traditio on tullut jäädäkseen.

xoxo Maria

8 comments :

  1. Näyttää niiiin hyvältä!! Ja chipotleee, mmm - can't go wrong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli myös !! Siitä vaan testailemaaaaan :)

      <3

      Delete
  2. Nää sun ruokakuvat on niin ihania! :) Tuli kauhea nälkä! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Minna ! :) Suosittelen kyllä kokeilemaan - nälkä lähtee kyllä tällä !

      Delete
  3. Nam, näyttää hullun hyvältä!

    ReplyDelete
  4. MMMMM oon niin rakastunu näihin kulhollisiin hyvää ja raikasta ja mausteista ja muhinutta!! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaa mieltä !! :) Samalla raikas ja kevyt, mut riittävän ruokaisa ja täyttävä. Ah !

      Delete

thanks for your comment ! kiitos kommentistasi ! :)